• Blog
  • Co zrobić na obiad dla rodziny we wrześniu?

Co zrobić na obiad dla rodziny we wrześniu?

mgr inż. Marta Wiśniewska
2023-09-13
W biegu codziennego życia, kiedy praca i obowiązki rodziny wypełniają większość naszego dnia, często brakuje czasu na skomplikowane gotowanie. Jednak nie chcemy rezygnować z zapewnienia naszym bliskim pełnowartościowych, zbilansowanych i zdrowych posiłków.

W trakcie wrześniowego sezonu, kiedy dynie i śliwki królują na straganach, warto wykorzystać tę sezonowe owoce i warzywa w naszych daniach.

Oto pięć szybkich i prostych przepisów na obiady, które nie tylko urozmaicą Waszą jesienną kuchnię, ale również zadbają o zdrową i smaczną dietę całej rodziny.
Przepisy są dostosowane do potrzeb typowej czteroosobowej rodziny (2+2) 

Udko z dynią i ziemniakami z rozmarynowym akcentem 

Składniki:
  • 960 g Udko z kurczaka bez skóry (4 x sztuka)
  • 600 g Ziemniak (8 x sztuka)
  • 20 g Czosnek (4 x ząbek)
  • 600 g Dynia (600 x gram)
  • 40 g Oliwa z oliwek (4 x łyżka)
Przyprawy:
  • 2.5 g Curry (0,5 x łyżeczki)
  • 2.5 g Pieprz czarny (0,5 x łyżeczki)
  • 2,5 g Rozmaryn suszony (0,5 x łyżeczki)
  • 1.2 g Sól (4 x szczypta)
1 porcja dostarcza: 
  • 520 kcal 
  • 50g białka
  • 20g tłuszczu
  • 39g węglowodanów 

Czas przygotowania: 
ok. 15min + (60 min w piekarniku)  

📋 Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki obierz, a następnie pokrój je na kawałki o zbliżonej wielkości. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. 

Przygotowanie marynaty: w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, curry, pieprz czarny i sól. 
Każde udko z kurczaka dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą. Upewnij się, że mięso jest równomiernie pokryte. Dodaj rozmaryn do pozostałych przypraw w marynacie.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Nałożenie na papier przygotowane udko z kurczaka, kawałki dyni oraz ziemniaków. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut lub do momentu, gdy mięso będzie soczyste, a warzywa miękkie i lekko zrumienione. 

Kremowa zupa pomidorowa z grzankami i pestkami dyni 

Składniki:
  • 20 g Czosnek (4 x ząbek)
  • 500 g Ser mozzarella (2 x sztuka)
  • 1600 g Pomidory z puszki (1600 x gram)
  • 120 g Chleb graham (4 x kromka)
  • 40 g Pestki dyni (4 x łyżka)
  • 40 g Olej rzepakowy (4 x łyżka)
  • 24 g Natka pietruszki (4 x łyżeczka)
1 porcja dostarcza: 
  • 473 kcal 
  • 23g białka
  • 29g tłuszczu
  • 33g węglowodanów 

Czas przygotowania: 
ok. 20-25min

📋 Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu. Podsmaż czosnek na oleju, około 1 minuty. Dodaj pomidory z puszki do garnka z czosnkiem. Pozostaw na małym ogniu i gotuj przez około 15 minut, aż pomidory się zagotują. 

Przełóż zawartość garnka do blendera lub użyj blendera ręcznego, aby zmiksować pomidory na gładką masę. Wlej zblendowane pomidory z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aby zupa była ciepła. 
Pokrój mozzarellę w cienkie plastry. Posiekaj natkę pietruszki.
Grzanki: Kromki chleba podpiec na suchej patelni lub w tosterze.
Przygotowaną zupą podaj na głębokich talerzach, dodaj mozzarelle oraz udekoruj pestkami i natką.  

Kurczak w Marynacie Śliwkowej 

Składniki: 
  • 600 g Pierś z kurczaka 
  • 100 g Miód (4 x łyżka)
  • 20 g Czosnek (4 x ząbek)
  • 200 g Cebula (2 x sztuka)
  • 1.2 g Sól (4 x szczypta)
  • 1.2 g Pieprz czarny (4 x szczypta)
  • 20 g Oliwa z oliwek (2 x łyżka)
  • 200g Kasza jęczmienna 
  • 208 g Śliwki (wielkość węgierki) (4 x sztuka)
  • 330 g Kapusta kiszona (3 x szklanka)
1 porcja dostarcza: 
  • 527 kcal 
  • 42g białka
  • 11g tłuszczu
  • 68g węglowodanów 

Czas przygotowania: 
ok. 15min + (30min w piekarniku)  
📋 Przygotowanie:

Przygotowanie marynaty: w małej misce rozgnieć śliwki widelcem lub tłuczkiem, aby uzyskać pulpę. Dodaj do śliwek oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz trochę soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj, aby składniki marynaty się połączyły.
Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu

Piersi z kurczaka pokrój na cieńsze filety. Natrzyj filety przygotowaną wcześniej marynatą. Każdy filet z kurczaka owiń w folię aluminiową. Umieść foliowe paczki z kurczakiem na blasze do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-30 minut, w zależności od grubości filetów, aż mięso będzie dobrze upieczone. Otwórz foliowe paczki z kurczakiem i wyłóż filety na talerz. Podawaj z ugotowaną kaszą i kiszoną kapustą.

Ryba z dynią w sosie mleczno-kokosowym

Składniki:
  • 400 g Dynia (400 x gram)
  • 120 g Mleko kokosowe (skondensowane) (12 x łyżka)
  • 20 g Sos sojowy ciemny (4 x łyżeczka)
  • 100 g Limonka (1 x sztuka)
  • 1.2 g Pieprz czarny (4 x szczypta)
  • 1.2 g Gałka muszkatołowa mielona (4 x szczypta)
  • 4 g Kolendra (liście) (4 x garść)
  • 1.2 g Papryczka chili suszona (4 x szczypta)
  • 0.3 g Curry (1 x szczypta)
  • 4 g Papryka słodka w proszku (1 x łyżeczka)
  • 800 g Mintaj (800 x gram)
  • 200 g Ryż parboiled (200 x gram)
  • 10 g Oliwa z oliwek (2 x łyżeczka)
1 porcja dostarcza: 
  • 505 kcal 
  • 45g białka
  • 13g tłuszczu
  • 53g węglowodanów 

⌛ Czas przygotowania: 
ok. 15 min + (40 min w piekarniku)  

📋 Przygotowanie:
W rondelku zagotuj mleko kokosowe. Dodaj sos sojowy, połowę soku z limonki, pieprz, gałkę muszkatołową, suszoną papryczkę chili, curry i paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu i gotuj na niskim ogniu przez kilka minut. 

Filety mintaja pokrój na kawałki i natrzyj oliwą z oliwek. Skrop rybę sokiem z połowy limonki. 
Ugotuj ryż parboiled według instrukcji na opakowaniu. 
Dynię obrób na kawałki i umieść ją w naczyniu żaroodpornym razem z kawałkami ryby.

Sos równomiernie wlej do naczynia żaroodpornego z rybą i dynią. Całość piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu danie wyjmij z piekarnika. Posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Tortille superfood z warzywami i ciecierzycą 

Składniki:
  • 248 g Tortilla- placek z pełnego ziarna (4 x sztuka)
  • 180 g Ciecierzyca z puszki (12 x łyżka)
  • 4 g Oregano suszone (1 x łyżka)
  • 10 g Czosnek (2 x ząbek)
  • 100 g Cebula (1 x sztuka)
  • 100 g Szpinak (4 x garść)
  • 680 g Pomidor (2 x sztuka)
  • 32 g Miód (4 x łyżeczka)
  • 50 g Musztarda (5 x łyżeczka)
  • 60 g Kukurydza konserwowa (4 x łyżka)
  • 125 g Ser mozzarella (1 x sztuka)
  • 20 g Oliwa z oliwek (4 x łyżeczka)
1 porcja dostarcza: 
  • 470 kcal 
    19g białka
  • 20g tłuszczu
  • 56g węglowodanów 

⌛ Czas przygotowania: 
ok. 10 min 

📋 Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj ciecierzycę i posyp suszonym oregano. Smaż przez około 2-3 minuty. Dodaj czosnek, szpinak i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż szpinak lekko się zmniejszy. 
Pokrój cebulę, pomidory i ser mozzarellę na drobne kawałki. Dodaj cebulę, pomidory, kukurydzę na patelnię z ciecierzycą i szpinakiem.

Przygotowanie sosu: W małej misce wymieszaj miód i musztardę, aż uzyskasz jednolity sos.

Nałóż zawartość patelni na każdą tortillę oraz kawałki mozzarelli. Skrop tortille przygotowanym sosem miód-musztardowym. Zawijaj tortille, składając brzegi do środka, tworząc ruloniki. Podawaj tortille na gorąco. 
Możesz je podać od razu lub lekko podgrzać na patelni przed podaniem.

Lista zakupów

Nasiona i orzechy
Pestki dyni: 40 g (4 x łyżka)

Tłuszcze i oleje
Oliwa z oliwek: 130 g (10 x łyżka, 6 x łyżeczka)

Nabiał
Mleko kokosowe (skondensowane): 120 g (12 x łyżka)
Ser mozzarella: 375 g (3 x sztuka)

Warzywa i Owoce
Cebula: 300 g (3 x sztuka)
Ciecierzyca z puszki: 180 g (12 x łyżka)
Czosnek: 70 g (14 x ząbek)
Dynia: 1000 g
Kapusta kiszona: 330 g (3 x szklanka)
Kukurydza konserwowa: 60 g (4 x łyżka)
Natka pietruszki: 24 g (4 x łyżeczka)
Pomidor: 340 g (2 x sztuka)
Pomidory z puszki: 1600 g
Szpinak: 100 g (4 x garść)
Ziemniak: 600 g (8 x sztuka)
Limonka: 100 g (1 x sztuka)
Śliwki (wielkość węgierki): 52 g (4 x sztuka)

Produkty zbożowe
Chleb graham: 120 g (4 x kromka)
Kasza jęczmienna pęczak: 200 g
Ryż parboiled: 200 g
Tortilla - placek z pełnego ziarna: 248 g (4 x sztuka)

Przyprawy i zioła
Curry: 2.7 g (9 x szczypta)
Gałka muszkatołowa mielona: 1.2 g (4 x szczypta)
Kolendra (liście): 4 g (4 x garść)
Oregano suszone: 4 g (1 x łyżka)
Papryczka chili suszona: 1.2 g (4 x szczypta)
Papryka słodka w proszku: 4 g (1 x łyżeczka)
Pieprz czarny: 4.8 g (16 x szczypta)
Rozmaryn suszony: 2.5 g (0.5 x łyżeczka)
Sól: 2.4 g (8 x szczypta)

Inne
Miód: 132 g (4 x łyżka, 4 x łyżeczka)
Musztarda: 50 g (5 x łyżeczka)
Sos sojowy ciemny: 20 g (4 x łyżeczka)

 

Przeczytaj także: 

Reservation system provided by

Mente S.A.

Plac Zwycięstwa 2

90-312 Łódź

NIP 7282875373

kontakt@fajnyczas.pl

+48 798 217 658

Payment Operator
Przelewy24 logo
2023 Mente S.A.