Czy warto pić jogurty? Jogurty owocowe z dobrym składem
![](http://res.cloudinary.com/www-fajnyczas-pl/image/upload/v1693999618/infografika_ps6aej.png)
Jakie jogurty są zdrowe?
Doskonale rozumiem, że preferencje smakowe są przeróżne i nie każdemu odpowiada smak jogurtu naturalnego, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z dziećmi.
Nie ma w tym nic złego, ważne jest jednak, aby dokładnie przeczytać etykietę i zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów, kiedy sięgamy po jogurty owocowe.
W tym artykule chciałabym pokazać, na co zwrócić uwagę, kupując te produkty.
Prosty skład i ilość owoców
“Im krótszy skład, tym lepiej” w tym wypadku również ta zasada ma zastosowanie i najczęściej się sprawdza!
W składzie powinny dominować takie składniki jak mleko/jogurt i owoce, to one powinny być wymienione jako pierwsze na liście.
Cukier
Składnik ten oprócz właściwości smakowych, który nadaje produktom, w głównej mierze odpowiada również za przedłużenie ich trwałości. Dlatego na polskim rynku spożywczym trudno znaleźć jogurty owocowe bez dodatku cukru.
Warto jednak zwrócić uwagę by nie był on na pierwszym miejscu w składzie. Wybierając jogurty, warto porównać dostępne w sklepie i wybrać te, które tego składnika mają najmniej w składzie.
Wartość odżywcza
Przede wszystkim porównuj i wybieraj te jogurty, które:
- zawierają więcej białka,
- zawierają mniej cukru (w tabelce znajdziesz opisane jako węglowodany, poniżej “w tym cukry”),
- zawierają mniej soli.
Zbędne składniki
Optymalnie jogurty nie powinny zawierać sztucznych barwników, konserwantów czy aromatów. Poniżej wymienię najczęściej dodawane składniki do jogurtów, które są niepotrzebne:
- aromat, skrobia
- pektyna
- guma ksantanowa
- mączka chleba świętojańskiego
- guma guar
- karagen
- żelatyna
- mleczan wapnia
- kwas cytrynowy
- barwniki i inne
Tych składników powinniśmy unikać! Jeśli się jednak znajdują w jogurcie, powinny być one na samym końcu w składzie.
Jakie jogurty owocowe są zdrowe?
Poniżej znajdziecie moje propozycje jogurtów owocowych z dobrym składem, dostępne w supermarketach:
![]() | Jogurt z truskawkami BIO - BakomaSkład: MLEKO pasteryzowane Bio, Truskawki 15% Bio, Cukier trzcinowy Bio, ŚMIETANKA pasteryzowana Bio, Żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis |
![]() | Fruvita PURE Jogurt + owoce+ zboża (Biedronka)Skład: jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych), przetarte owoce 38% (borówka amerykańska 20%, banan 18%), płatki owsiane 1%, siemię lniane 1%. |
![]() | Piątuś malinowySkład: mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, przecier z malin 12 %, cukier, błonnik cytrusowy, naturalne aromaty, kultury bakterii mlekowych. |
![]() | Fruvita - skyr (Biedronka)Skład: Mleko, truskawki 8%, cukier, aromat naturalny, zagęszczony sok z cytryny, koncentrat z marchwi, kultury bakterii jogurtowych. |
![]() | Pilos, jogurt typu greckiego Piluś malinowy (Lidl)Skład: mleko pasteryzowane, wsad malinowy (12% przecier z malin w jogurcie, cukier, błonnik cytrusowy, aromaty naturalne), żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus
|
Jaki jogurt jest najzdrowszy?
Jogurty owocowe mogą być dobrą alternatywą, szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy szybkiego i smacznego posiłku w trakcie podróży lub w zabieganych codziennych sytuacjach.
Jednak pamiętajmy, że zdrowo to też różnorodnie!
Warto włączyć do swojej diety jogurty naturalne. Dzięki nim możemy kontrolować zawartość dodatków, takich jak owoce, orzechy czy miód, co pozwala nam dostosować smak i skład jogurtu do naszych własnych preferencji smakowych oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze.
Na co zwrócić uwagę, kupując jogurt naturalny?
Idealny jogurt składa się z mleka i kultur bakterii jogurtowych.
Dodatki jakie można znaleźć w jogurtach to:
- mleko w proszku
- białka mleka
- szczepy bakterii probiotycznych
Mleko w proszku jest dodawane głównie w celu poprawy konsystencji. Dzięki niemu jednak też jogurt jest wzbogacany w białko. Jednak warto być świadomym, że toczą się dyskusje na temat tego czy mleko w proszku może być źródłem utlenionego cholesterolu LDL oraz czy niektóre substancje które są do niego dodawane, mogą mieć wpływ na zdrowie.
Dlatego jeśli mamy do wyboru jogurtu bez dodatku mleka w proszku, to będą one lepszym wyborem.
Białka mleka oraz szczepy bakterii probiotycznych to dodatki, które jak najbardziej są pożądanymi dodatkami w jogurtach!
Poniżej znajdziecie moje propozycje jogurtów naturalnych z dobrym składem, dostępne w supermarketach:
![]()
| Fruvita - skyr naturalny (Bierdronka)Skład: Mleko pasteryzowane, Żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus; Lactobacillus bulgaricus |
![]() | Maluta - Jogurt naturalny wysokobiałkowySkład: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus |
![]() | Bakoma - jogurt naturalny gęstySkład: mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych (10⁸ jtk/g)*: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus oraz L. acidophilus LA5 i Bifidobacterium lactis BB12 |
![]() | Pilos - bez laktozy jogurt naturalnySkład: mleko, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych |
Na koniec porównajmy jogurty owocowe kontra naturalny :)
![]() | Jogurt pitny skyr naturalnySkład: w 100g - 64 kcal, 7,6g Białko, 1,6g Tłuszcz, 4,3g Węglowodany (3,9g w tym cukry) |
![]() | Jogurt pitny skyr mango-marakujaSkład: w 100g - 80 kcal, 6,5g Białko, 1,5g Tłuszcz, 10g Węglowodany (10g w tym cukry)
|
Niezależnie od tego, jaki wariant wybierzemy, jogurty są cennym źródłem białka, probiotyków i innych składników odżywczych, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Dlatego warto eksperymentować, smakować różne opcje i cieszyć się ich korzyściami w ramach zrównoważonej diety!
Pamiętajmy jednak że główną różnicą w jogurtach naturalnych a owocowych jest cukier, który należy w diecie ograniczać. Dlatego zachęcam Was aby częściej wybierać jogurty naturalne :) We wszystkim zachowajmy równowagę!
Przeczytaj także:
- Na co zwracać uwagę czytając etykiety?
- Jak powinien wyglądać dobrze zbilansowany posiłek?
- Czy musy owocowe są zdrowe dla dzieci?