en
  • Blog
  • Czy warto pić jogurty? Jogurty owocowe z dobrym składem

Czy warto pić jogurty? Jogurty owocowe z dobrym składem

mgr inż. Marta Wiśniewska
2023-09-11
Kupując jogurty, często rozważamy, czy wybrać te o smaku owocowym czy może lepiej postawić na naturalne. Moim osobistym faworytem są jogurty naturalne, do których możemy dodać świeże owoce, miód, orzechy czy nawet cynamon, nadając im ulubiony smak i zachowując jednocześnie kontrolę nad ilością dodanego cukru.

Jakie jogurty są zdrowe?

Doskonale rozumiem, że preferencje smakowe są przeróżne i nie każdemu odpowiada smak jogurtu naturalnego, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z dziećmi. 
Nie ma w tym nic złego, ważne jest jednak, aby dokładnie przeczytać etykietę i zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów, kiedy sięgamy po jogurty owocowe.

W tym artykule chciałabym pokazać, na co zwrócić uwagę, kupując te produkty. 
 

Prosty skład i ilość owoców 

“Im krótszy skład, tym lepiej” w tym wypadku również ta zasada ma zastosowanie i najczęściej się sprawdza! 
W składzie powinny dominować takie składniki jak mleko/jogurt i owoce, to one powinny być wymienione jako pierwsze na liście.  
 

Cukier 

Składnik ten oprócz właściwości smakowych, który nadaje produktom, w głównej mierze odpowiada również za przedłużenie ich trwałości. Dlatego na polskim rynku  spożywczym trudno znaleźć jogurty owocowe bez dodatku cukru. 
Warto jednak zwrócić uwagę by nie był on na pierwszym miejscu w składzie. Wybierając jogurty, warto porównać dostępne w sklepie i wybrać te, które tego składnika mają najmniej w składzie. 
 

Wartość odżywcza

Przede wszystkim porównuj i wybieraj te jogurty, które: 

  • zawierają więcej białka,
  • zawierają mniej cukru (w tabelce znajdziesz opisane jako węglowodany, poniżej “w tym cukry”),
  • zawierają mniej soli.
     

Zbędne składniki

Optymalnie jogurty nie powinny zawierać sztucznych barwników, konserwantów czy aromatów. Poniżej wymienię najczęściej dodawane składniki do jogurtów, które są niepotrzebne: 

  • aromat, skrobia 
  • pektyna 
  • guma ksantanowa
  • mączka chleba świętojańskiego
  • guma guar
  • karagen
  • żelatyna
  • mleczan wapnia
  • kwas cytrynowy 
  • barwniki i  inne 

Tych składników powinniśmy unikać! Jeśli się jednak znajdują w jogurcie, powinny być one na samym końcu w składzie. 
 

Jakie jogurty owocowe są zdrowe?

Poniżej znajdziecie moje propozycje jogurtów owocowych z dobrym składem, dostępne w supermarketach: 

źródło:bakoma.pl

Jogurt z truskawkami BIO - Bakoma

Skład: MLEKO pasteryzowane Bio, Truskawki 15% Bio, Cukier trzcinowy Bio, ŚMIETANKA pasteryzowana Bio, Żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis

źródło:biedronka.pl/pl/fruvita-pure

Fruvita PURE Jogurt + owoce+ zboża (Biedronka)

Skład: jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych), przetarte owoce 38% (borówka amerykańska 20%, banan 18%), płatki owsiane 1%, siemię lniane 1%.

źródło:piatnica.com.pl

Piątuś malinowy 

Skład: mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, przecier z malin 12 %, cukier, błonnik cytrusowy, naturalne aromaty, kultury bakterii mlekowych.

źródło:biedronka.pl/pl/fruvita

Fruvita - skyr (Biedronka)

Skład: Mleko, truskawki 8%, cukier, aromat naturalny, zagęszczony sok z cytryny, koncentrat z marchwi, kultury bakterii jogurtowych. 

źródło:centrumrespo.pl/dieta/jogurty-owocowe-ranking/

Pilos, jogurt typu greckiego Piluś malinowy (Lidl)

Skład: mleko pasteryzowane, wsad malinowy (12% przecier z malin w jogurcie, cukier, błonnik cytrusowy, aromaty naturalne), żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus

 

Jaki jogurt jest najzdrowszy?

Jogurty owocowe mogą być dobrą alternatywą, szczególnie wtedy, gdy potrzebujemy szybkiego i smacznego posiłku w trakcie podróży lub w zabieganych codziennych sytuacjach. 
Jednak pamiętajmy, że zdrowo to też różnorodnie! 

Warto włączyć do swojej diety jogurty naturalne. Dzięki nim możemy kontrolować zawartość dodatków, takich jak owoce, orzechy czy miód, co pozwala nam dostosować smak i skład jogurtu do naszych własnych preferencji smakowych oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze.  

Na co zwrócić uwagę, kupując jogurt naturalny? 

Idealny jogurt składa się z mleka i kultur bakterii jogurtowych. 

Dodatki jakie można znaleźć w jogurtach to:

  • mleko w proszku 
  • białka mleka
  • szczepy bakterii probiotycznych

Mleko w proszku jest dodawane głównie w celu poprawy konsystencji. Dzięki niemu jednak też jogurt jest wzbogacany w białko. Jednak warto być świadomym, że toczą się dyskusje na temat tego czy mleko w proszku może być źródłem utlenionego cholesterolu LDL oraz czy niektóre substancje które są do niego dodawane, mogą mieć wpływ na zdrowie. 
Dlatego jeśli mamy do wyboru jogurtu bez dodatku mleka w proszku, to będą one lepszym wyborem. 
Białka mleka oraz szczepy bakterii probiotycznych to dodatki, które jak najbardziej są pożądanymi dodatkami w jogurtach! 

Poniżej znajdziecie moje propozycje jogurtów naturalnych z dobrym składem, dostępne w supermarketach: 

źródło:biedronka.pl/pl/fruvita

 

Fruvita - skyr naturalny (Bierdronka)

Skład: Mleko pasteryzowane, Żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus; Lactobacillus bulgaricus

źródło:maluta.pl

Maluta - Jogurt naturalny wysokobiałkowy 

Skład: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus

źródło:bakoma.pl

Bakoma - jogurt naturalny gęsty

Skład: mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych (10⁸ jtk/g)*: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus oraz L. acidophilus LA5 i Bifidobacterium lactis BB12

źródło:lidl.pl/c/pilos/

Pilos - bez laktozy jogurt naturalny 

Skład: mleko, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych

 

Na koniec porównajmy jogurty owocowe kontra naturalny :)  

źródło:piatnica.com.pl/produkty

Jogurt pitny skyr naturalny

Skład: w 100g - 64 kcal, 7,6g Białko, 1,6g Tłuszcz, 4,3g Węglowodany (3,9g w tym cukry)

źródło:piatnica.com.pl/produkty

Jogurt pitny skyr mango-marakuja

Skład: w 100g - 80 kcal, 6,5g Białko, 1,5g Tłuszcz, 10g Węglowodany (10g w tym cukry)

 

Niezależnie od tego, jaki wariant wybierzemy, jogurty są cennym źródłem białka, probiotyków i innych składników odżywczych, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Dlatego warto eksperymentować, smakować różne opcje i cieszyć się ich korzyściami w ramach zrównoważonej diety! 

Pamiętajmy jednak że główną różnicą w jogurtach naturalnych a owocowych jest cukier, który należy w diecie ograniczać. Dlatego zachęcam Was aby częściej wybierać jogurty naturalne :) We wszystkim zachowajmy równowagę! 

Przeczytaj także: 

 

Reservation system provided by

EUROPE:

Mente S.A.

Plac Zwycięstwa 2

90-312 Łódź

NIP 7282875373

contact@GoFunlo.com

+48 786 823 320


USA:

GOFUNLO INC

1111B S Governors Ave STE 21795

Dover, Delaware (DE) 19904

United States of America

contact@GoFunlo.com

+17374000257

Payment Operator
Przelewy24 logo
2023 Mente S.A.